După ce a interzis aproape total avorturile, Ministerul polonez al Sănătăţii a venit cu o nouă propunere, aceea de a înregistra toate femeile însărcinate. Oficial, această măsură are scopuri medicale, însă a stârnit revolta publică. 

Potrivit unui decret elaborat în luna octombrie şi făcut public de deputatul de opoziție Krzysztof Brejza se cere ca orice femeie însărcinată să fie înregistrată cu toate serviciile medicale pe care le primeşte. Aceste date ar urma să fie introduse în Sistemul Informațional Medical pentru a se ține evidența medicamentelor.

Cu toate acestea, măsura ar permite astfel autorităților să urmărească fiecare sarcină și să vadă dacă aceasta duce la nașterea unui copil. Această decizie a stârnit revoltă şi prezintă îngrijorări că registrul ar putea fi folosit pentru a urmări dacă o femeie a făcut un avort.

„Cer explicații: cine a inițiat modificarea și care este scopul ei real?”, a scris Brejza pe Twitter. De asemenea, deputatul a întrebat Ministerul Justiției dacă procurorilor li se va permite accesul la registru.

Polonia a introdus cele mai dure legi privind avortul în Europa

Avortul mai este permis acum în Polonia doar dacă sarcina apare în urma unui viol, incest şi când viaţa femeii este pusă în pericol. Cu toate acestea, a existat un caz care a arătat cât de periculoase pot fi însă aceste măsuri dure. O tânără în vârstă de 30 ani a murit într-un spital din Pszczyna, sudul Poloniei, pentru că nu a putut să facă întreruperea de sarcină la timp. Aflată în a 22-a săptămână de sarcină, doctorii au aşteptat ca inima bebeluşului să se oprească, iar asta i-a adus sfârşitul tinerei, care a murit în urma unui şoc septic. 

Ministerul Sănătății susține că este necesar să țină evidența sarcinilor în Sistemul de Informații Medicale, sau SIM, pentru a monotoriza medicamentele pe care le-a primit o persoană.

„Scopul este evitarea prescrierii medicamentelor care nu sunt recomandate în timpul sarcinii, în cazul incapacității de a obține informații de la pacientă”, a arătat ministerul într-un comunicat de presă.

„În plus, utilizarea informațiilor despre sarcină este necesară pentru a verifica servicii suplimentare, cum ar fi primirea de medicamente gratuite sau dreptul de acces prioritar la serviciile medicale”, se mai arată în declarație.

Sursa foto: shutterstock.com