De ce coronavirusul afectează copiii mult mai puțin sever decât afectează adulții a devenit o întrebare recurentă a pandemiei? Sunt într-adevăr copiii mai protejați sau până acum a fost vorba de un noroc pe care mulți l-au avut?
 

Din fericire, foarte mulți copii nu se îmbolnăvesc de Covid-19 și devin doar purtători ai noului coronavirus, iar atunci când totuși se îmbolnăvesc de obicei se recuperează.
 
Primul studiu științific, citat de  New York Times , sugerează că există un motiv pentru acest lucru. Potrivit cercetării publicate în Science Translational Medicine, la copii, o ramură a sistemului imunitar care a evoluat pentru a proteja împotriva agenților patogeni necunoscuți distruge rapid noul coronavirus înainte ca acesta să producă daune în corp.
 
 
„Concluzia este că da, copiii răspund diferit imunologic la acest virus și pare că sunt mult mai protejați”, afirmă dr. Betsy Herold, expert în boli infecțioase pediatrice la Colegiul de Medicină Albert Einstein. 
 
La adulți, răspunsul imun este mult mai dezactivat pentru că nu mai întâlnesc atâția agenți patogeni noi, au descoperit aceeiași oameni de știință. Când însă corpul unui copil întâlnește un agent patogen necunoscut, acesta răspunde în câteva ore. Copiii întâlnesc mai des agenți patogeni care sunt noi pentru sistemul lor imunitar și de aceea apărarea lor înnăscută este rapidă, copleșitoare și mult mai eficientă 
 
La momentul în care corpul ajunge la maturitate, el se bazează pe un sistem mai sofisticat și mai specializat de apărare, adaptat la amintirea și combaterea amenințărilor specifice. Cu toate acestea, în fața unui virus cu totul nou, cum este noul coronavirus, pot să existe probleme mai mari. 
 
PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA MOMENTE SPECIALE DIN EMISIUNILE PREFERATE:
 

FOTO: SHUTTERSTOCK