Când ai un copil mic acasă, principala grijă în sezonul rece este ca el să nu răcească. Prevenţia este cu atât mai importantă când el este bebeluş şi, dacă mama răceşte, cu siguranţă se va molipsi. Deşi ne aflăm în plină pandemie, răcelile obişnuite nu au dispărut, nici gripa comună. Şi pentru că nu poţi lua pauză de la a-ţi îngriji bebeluşul eşti datoare, ca mamă, să încerci să nu îi transmiţi şi lui virusul.

Orice pediatru îţi va spune că, dacă ai răcit sau ai gripă este foarte probabil să îi transmiţi şi bebeluşui virusul, fără să îţi dai seama, poate chiar înainte de apariţia primelor simptome. Cu toate acestea atenţia şi prevenţia nu strică niciodată.

Reguli pentru protejarea copilului când ai gripă sau ai răcit

Măsurile de igienă sunt mai actuale ca niciodată şi nu trebuie să renunţi la ele nici atunci când eşti acasă, unde ştii sau crezi că ai dezinfectat tot ce se putea dezinfecta. Ce ai de făcut pentru a evita infectarea copilului:

- Spală-te cât mai des pe mâini.

- Încearcă să nu tuşeşti şi să nu strănuţi în apropierea copilului.

- Dezinfectează des suprafeţele cu care bebeluşul vine în contact.

- Poarta masca medicinală şi în casă, dacă ai simptome de răceală sau gripă.

- Nu lua copilul cu tine la medic dacă ai nevoie de o consultaţie; dacă încă nu s-a molipsit, nu are rost să îl expui la virusurile din sala de aşteptare, unde oamenii nu vin tocmai sănătoşi.

Alăptezi? Nu lăsa o răceală să te oprească!

Cea mai bună prevenţie pentru un copil este laptele matern, atunci când încă este hrănit la sân. Aşa că alăptează-l în continuare, dacă încă nu l-ai înţărcat, pentru că laptele matern îi va oferi anticorpii de care are nevoie pentru a se apăra atunci când tu, ca mamă, ai o viroză sau o gripă.

Studiile arată că răcelile şi infecţiile ORL au o incidenţă cu 63% mai mică la copiii hrăniţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă. Anticorpii pe care îi primesc prin laptele matern îi face pe bebluşi mai puţin vulnerabili în faţa infecţiilor la nivelul tractului respirator şi digestiv.

Când trebuie să ceri sfatul pediatrului

Dacă, orice ai fi făcut, copilul ia şi el răceala sau gripa, discută cu pediatrul lui despre tratamentul pe care este indicat să i-l administrezi. Tratat corespunzător, copilul îşi va revei în cel mult o săptămână.

Dacă ai un copil mai mic de 2 luni şi face febră, el trebuie dus de urgenţă la medic; sistemul lui imunitar nu este complet dezvoltat la această vârstă, astfel că nu poate lupta împotriva infecţiilor bacteriene decât cu ajutor medical.

Chiar dacă micuţul are gripă sau a răcit şi îi creşte temperatura nu te grăbi să îi dai antibiotice după ureche şi nici nu insista ca pediatrul să îţi scrie o reţetă. Antibioticele se administrează la copiii mici doar în cazuri în care sunt cu adevărat necesare şi doar în cazuri de infecţii bacteriene. Folosite fără recomandarea specialistului sau atunci când nu sunt neapărat necesare, i-ar putea face bebeluşului mai mult rău decât bine, pentru că organismul se va obişnui, iar medicamentele nu îşi vor mai face efectul la fel atunci când chiar se impun.

Bebeluşii răcesc şi nu e nimic rău în asta

Până la vârsta de un an, copiii răcesc des, poate şi de 10 ori, lucru firesc atunci când sistemul lor imunitar nu este atât de puternic. Chiar dacă nu ne convine, bebeluşii sunt foarte vulnerabili. Ce este de făcut?

Copilul mic trebuie plimbat cât mai mult în aer liber; razele soarelui sporesc nivelul de vitamina D, esenţială pentru întărirea sistemului imunitar.

Vitamina D se regăseşte şi în mai multe alimente, precum cartofii dulci, morcovii sau iaurtul. Dacă aţi început deja diversificarea alimentaţiei, introduceţi în dieta copilului carotenoide, antioxianţi şi vitamina A, dar şi fructe şi legume bogate în vitamina C. Iaurtul, la rândul său, conţine bacterii bune, care ajută sistemul imunitar să lupte cu cele rele. 

Pentru imunitatea bebeluşilor care încă sunt alăptaţi alimentaţia mamei este foarte importantă; ea trebuie să mănânce peşte măcar o dată pe săptămână, dar şi cât mai multe  fructe şi legume, iar nutrienţii vor ajunge la bebe prin intermediul laptelui matern.

Sursa foto: shutterstock.com