Gripa este o boală infecțioasă extrem de contagioasă care se manifestă după infectarea cu virusul gripal.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 9 ani prezintă cea mai mare rată de infecție cu virusul gripal. Ei trăiesc în colectivități mari la grădiniță sau la școală și ulterior răspândesc virusul și în familie.

Virusul gripal este de trei tipuri – A, B, C - cel de tip A fiind cel care determină cea mai severă formă a bolii.

Simptomele gripei

Gripa debutează brusc, iar primele simptome apar la 2-3 zile după infectarea cu virusul gripal. Gripa se manifestă prin febră mare (40 grade Celsius), frisoane, dureri de cap, dureri în gât, dureri musculare, tuse seacă și o stare generală de rău.

Simptome care pot apărea în cazul copiilor mici: varsături, dureri abdominale, febră mare și diaree.

În general, odată cu instalarea gripei, simptomele enumerate mai sus durează, în medie, 4 zile, însă pacientul poate rămâne cu tusea pana la 2 săptămâni.

Părinții trebuie să se prezinte la medic cu copiii atunci când apar simptomele gripei. În cazul copiilor cu vârsta de sub 2 ani sau cei care suferă și de alte afecțiuni, consultul medical imediat este prioritar. În ceea ce-i privește pe copiii cu vârsta de peste 5 ani, părinții trebuie să se prezinte la cabinetul medicului în cazul în care cei mici au febră continuu timp de 3 zile, secrețiile nazale durează mai mult de 7-10 zile sau încep să apară secreții și la nivelul ochilor. Gripa poate avea și complicații, care se întâlnesc atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților.

Cele mai frecvente complicații sunt: laringita acuta, pneumonia, otita, sinuzita, bronsiolita acută.

Tratamentul gripei

În cazul instalării gripei se recomandă izolarea copilului la domiciliu și odihna. Nu sunt indicate antibioticele, iar copilul poate reveni la gradinita sau la scoala daca dispare febra. Hidratarea este extrem de importantă în perioada manifestării gripei. În ceea ce privește medicația, în cazul copiilor se recomandă administrarea de acetaminophen și ibuprofen, alătri de utilizarea serului fiziologic și apei de mare pentru nasul înfundat. Copiilor li se mai pot administra antitusive și antivirale.

Prevenție

Pentru a ne feri de infecția cu virusul gripal, Organizația Mondială a Sănătății recomandă o bună igienă a mâinilor, evitarea contactului cu personae bolnave și a locurile agglomerate, alături de opțiunea de vaccinare antigripală, care se poate realiza și la copii, începând cu vârsta de peste 6 luni.

Sursă foto: Shutterstock