Copiii sunt mai predispuși la infecții respiratorii, dar atunci când vine vorba de a se apăra de noi viruși, bebelușii sunt mult mai puternici decât adulții.

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia și publicat în revista "Science Advances",  sistemul imunitar al bebelușului este mai robust decât cred majoritatea oamenilor și depășește sistemul imunitar al adultului în lupta împotriva noilor viruși.

"Sistemul imunitar al sugarului are reputația de a fi slab și subdezvoltat în comparație cu cel al unui adult, dar comparația nu este pe deplin corectă", spune Donna Farber, doctor în microbiologie și imunologie și profesor la Universitatea Columbia.

Bebelușul are un sistem imunitar mai eficient pentru a lupta împotriva noilor viruși

În comparație cu adulții, bebelușii fac multe boli respiratorii din cauza virusurilor, cum ar fi gripa și virusul sincițial respirator (care provoacă bronșiolita, boala care este cea mai frecventă cauză de internare la copiii cu vârsta sub trei ani).

Dar, spre deosebire de adulți, bebelușii văd acești viruși pentru prima dată. "Adulții nu se îmbolnăvesc la fel de des pentru că avem o memorie înregistrată a acestor viruși care ne protejează", spune Farber, "în timp ce tot ceea ce întâlnește un copil este nou pentru el.

Farber și colegii săi au testat capacitatea sistemului imunitar de a răspunde la un nou virus prin colectarea de celule T naive (celule imunitare care nu au întâlnit niciodată un agent patogen) de la șoareci sugari și adulți. Celulele au fost plasate într-un șoarece adult infectat cu un virus.

"Adulții confruntați cu un nou agent patogen reacționează mai lent. Acest lucru oferă virusului șansa de a se replica mai mult, iar atunci se îmbolnăvesc", explică autoarea studiului, Donna Farber.

Explicația pentru care COVID-19 afectează mai puțin bebelușii

Celulele T fac parte din sistemul imunitar și se formează din celulele stem din măduva osoasă. Principala lor funcție este de a identifica și de a distruge agenții patogeni invadatori sau celulele infectate, ajutând la protejarea organismului împotriva infecțiilor și a bolilor, cum ar fi cancerul.

Cercetătorii au descoperit că, în competiția pentru eradicarea virusului, celulele T infantile au câștigat. Celulele T naive de la șoarecii bebeluși au detectat niveluri mai scăzute de virus decât celulele adulte, iar celulele sugarilor au proliferat mai repede și s-au deplasat în număr mai mare la locul infecției, dezvoltând rapid o apărare puternică împotriva virusului.

"Acest lucru înseamnă că sistemul imunitar al bebelușului este robust, eficient și poate scăpa de agenții patogeni în primii ani de viață. În unele privințe, acesta poate fi chiar mai bun decât sistemul imunitar al adultului, deoarece este conceput pentru a răspunde la o multitudine de noi agenți patogeni.

Studiul pare să răspundă la ceea ce se întâmplă cu COVID-19 la populația pediatrică, care este mai puțin afectată decât adulții.

"SARS-CoV-2 este un virus nou pentru absolut toată lumea, așa că acum asistăm la o comparație naturală a sistemelor imunitare ale adulților și ale sugarilor", spune Farber. 

De ce vaccinurile sunt mai eficiente la copii

Descoperirile ajută, de asemenea, să explice de ce vaccinurile sunt deosebit de eficiente în copilărie, când celulele T sunt foarte puternice.

"Acesta este momentul potrivit pentru a vă vaccina și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la administrarea mai multor vaccinuri în această perioadă", spune Farber. "Orice copil care este expus zilnic la o mulțime de antigeni noi. Aceștia gestionează deja expuneri multiple. Majoritatea formulărilor și dozelor de vaccin sunt aceleași pentru toate vârstele, dar înțelegerea răspunsurilor imune diferite în copilărie sugerează că putem folosi doze mai mici pentru copii și ne poate ajuta să concepem vaccinuri mai eficiente pentru acest grup de vârstă", spune Farber.

Sursa foto: shutterstock.com